Πριν από σαράντα χρόνια η Intel κυκλοφόρησε τον επεξεργαστή 8086, παρουσιάζοντας την αρχιτεκτονική x86, την οποία βρίσκουμε σήμερα σε κάθε PC-Windows, Mac ή Linux που παράγεται σήμερα.

Ο 8086 είναι ο “πατέρας” των επόμενων επεξεργαστών της Intel που βασίζονταν στην αρχιτεκτονική x86. Δυστυχώς η Intel είχε κάνει μια πολύ κακή επιλογή στη σχεδίαση του τσιπ, που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο ο επεξεργαστής έχει πρόσβαση στην μνήμη. Με βάση αυτήν την επιλογή η IBM περιόρισε την μέγιστη μνήμη που μπορούσε να δει ο πρώτος IBM PC στα 640Kb. Ένα μεγάλο λάθος που βασάνισε τους χρήστες IBM συμβατών για πολλά χρόνια, μέχρι την εμφάνιση του 80386 και λειτουργικών συστημάτων όπως το Linux, OS/2 και Windows 2000.

Ο 8088 εμφανίστηκε ένα χρόνο αργότερα, το 1979 και ήταν ένας 8086 μειωμένου κόστους. Ήταν ένα υβρίδιο 8/16bit τεχνολογίας. Ενώ εσωτερικά το data bus ήταν 16bit, εξωτερικά επικοινωνούσε με bus των 8bit. Αυτό σήμαινε ότι οι σχεδιαστές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τσιπ υποστήριξης των 8bit και έτσι να περιορίσουν το κόστος ενός Η/Υ. Αυτός ήταν και ο επεξεργαστής που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο IBM PC.

Τον 8086 σχεδίασε ο Steve Morse μαζί με μια ομάδα που συμπεριλάμβανε τους Bill Pohlman, Jim McKevitt, and Bruce Ravenel. Η επιλογή του Morse ήταν έκπληξη γιατί ήταν μηχανικός λογισμικού.