​Πριν μπω στο κυρίως θέμα λίγο backstory
Το μηχάνημα αυτό αποτέλεσε διακαή πόθο για αρκετά χρόνια. Λίγο το ότι όταν κυκλοφόρησε το 1989 εγώ επέλεξα να αγοράσω άλλον IBM συμβατό, λίγο η εξαιρετική του εμφάνιση και το στυλ all in one σαν της Amiga, λίγο το ότι πλέον λίγα μηχανήματα είναι σε λειτουργική κατάσταση με οδήγησαν να αγοράσω 3 EuroPC (τα πρώτα 2 ήταν το προηγούμενο μοντέλο EuroPC με 512Kb RAM).

Pixel Τεύχος 60, Νοέμβριος 1989

Το 1ο μηχάνημα δεν δούλευε, κλασικό leak της μπαταρίας, το χάρισα σε έναν γνωστό μου μαζί με τον εξωτερικό 20MB δίσκο, να ασχοληθεί και αυτός. Μια από τα ίδια και για το 2ο μηχάνημα, ακόμα πιο τραγικά τα πράματα. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Πήγε στο κάδο σκουπιδιών.

Ο 2ος Euro PC!!

Το 3ο μηχάνημα (ο EuroPC II) ήρθε στα χέρια μου πριν από 5 μήνες με καραμπόλα. Κάποιος γνωστός ήθελε μια Amiga 500 για έναν φίλο του και έδινε για ανταλλαγή έναν Amstrad CPC6128 με έγχρωμο monitor σε εξαιρετική κατάσταση. Με τα πολλά έγινε το deal, αλλά επειδή δεν ήθελα να κρατήσω τον 6128 (περισσότερο εξυπηρέτηση έκανα) τον έβγαλα για πώληση ή ανταλλαγή με έναν EuroPC.
Σε μερικές μέρες βρέθηκε κάποιος από Θεσσαλονίκη ο οποίος είχε έναν EuroPC II μαζί με το μονόχρωμο 12″ monitor. Στις φώτο το μηχάνημα φαινόταν να λειτουργεί, αλλά φυσικά είχε ένα μικρό leak στην μπαταρία (κλασική περίπτωση βλάβης). Συναντηθήκαμε, είδα την κατάσταση του board και έγινε η ανταλλαγή. Επιστρέφοντας σπίτι και βάζοντας στο ρεύμα με περίμενε μια μεγάλη απογοήτευση, μιας και το μηχάνημα ήταν νεκρό. Ωστόσο από τις φώτο που είχα, δεν χωρούσε αμφιβολία ότι ήταν το ίδιο μηχάνημα που πριν από λίγες ώρες είχε λειτουργήσει. Έτσι αντί να το πάω πίσω αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία και αν και αυτό πήγαινε στα σκουπίδια θα ήταν και η τελευταία φορά που ασχολούμουν με Euro PC.

Η περιοχή της μπαταρίας, μετά τον πρώτο καθαρισμό με ξύδι για την εξουδετέρωση του οξύ της μπαταρίας.
Αφαίρεσα μπαταρία, το RTC, ένα πυκνωτή tantalum και έναν κρύσταλλο
Πλέον φαίνονται τα κατεστραμμένα τρακ
 –
 –
Εκτός από 2 τρακ που είχαν καταστρέφει τελείως, εντόπισα και άλλα 3 που ήταν κομμένα και πήγαιναν στα 74LS244N που βρίσκονται αριστερά και τα αφαίρεσα για να δω τι γίνετε από κάτω τους.
Από την κάτω μεριά του PCB τα τρακ έπαιζαν όλα.
Τελικά αφαίρεσα ακόμη 2 74LS244N + 1 74LS245N επειδή κάποια μαυρισμένα τρακς έφταναν από κάτω τους και ήθελα να δω που καταλήγουν.
Ακολούθησε έλεγχος συνέχειας όλων των τρακ στη περιοχή. Χρειάσθηκε να συνδέσω κάποια σημεία με καλώδιο. Τοποθετήθηκαν βάσεις, νέα 74LS & RTC chips και
Coin Cell Battery Kit.

Ωστόσο είχε πρόβλημα το floppy drive :-? 

Εκείνη την στιγμή​ αποφάσισα να τον δουλέψω  με έναν 8bit to IDE controller και κάρτα CF αντί για σκληρού δίσκου, τοποθετώντας την κάρτα στην μοναδική θύρα επέκτασης που έχει το μηχάνημα.

​Αλλά επειδή δεν ήθελα να δίνω εξωτερικά ρεύμα στον αντάπτορα CF to IDE, προσπάθησα να δώσω ρεύμα από το board. Κάτι πήγε στραβά  και έκαψα το μηχάνημα. Άντε πάλι από την αρχή.
Άλλαξα αρκετά πράματα στην περιοχή του εσωτερικού τροφοδοτικού (τρανζίστορ, διόδους, πυκνωτές, αντιστάσεις) και εν τέλη το μηχάνημα άναβε και πάλι.

Αποφάσισα να ψάξω το θέμα του floppy και βρήκα οδηγίες πως να μετατρέψεις ένα κοινό 1.44MB σε συμβατό για EuroPC II. Το “μανήσιο” drive έχει λιγότερα pins και παίρνει ρεύμα από την καλωδιοταινία.

Δυστυχώς και πάλι μου έβγαζε disk error, οπότε μετά έμενε να γίνει αντικατάσταση του floppy controller.
Αφαιρέθηκε το τσιπάκι, μεταφέρθηκαν 2 πυκνωτές από την κάτω μεριά ώστε να γίνει χώρος για την βάση και τελικά μετά από αλλαγή τριών τσιπ μαζί με το “μανήσιο” (μιας και το 1ο που είχα αγοράσει ήταν καμένο) έπαιξε και το floppy. Έγινε δοκιμή και με το “μανήσιο” αλλά τελικά όντος ήταν χαλασμένο. Δηλαδή και floppy ΚΑΙ controller καπούτ. ΑΛΙΜΟΝΟ.

Τελικά μετά από 40 κύματα το μηχάνημα είναι πλήρως λειτουργικό, βρέθηκε και αυθεντικό floppy drive και αντικατέστησα αυτό με τη μόντα ενώ προστέθηκαν και μερικά επιπλέον στοιχεία στον 8bit controller και πλέον η CF παίρνει ρεύμα από τον ίδιο τον controller.

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο μου! Αν σας άρεσε κοινοποιήστε το ή γράψτε τα σχόλια σας!

Share This Story, Choose Your Platform!